תפקידי מגדר הם סך האמונות, הציפיות וההתנהגויות שגברים ונשים ממלאים בחברה. מבנים חברתיים, כלכליים ותרבותיים משפיעים על ההתנהגויות, הציפיות והנורמות של נשים וגברים במגוון תחומי חיים. באופן מסורתי, נשים מזוהות עם תפקידים הכוללים טיפול ודאגה, כמו גידול ילדים ועבודות בית (במרחבים הפרטיים), בעוד שגברים מקושרים לתפקידי כוח וסמכות, כמו האחריות על פרנסת המשפחה, ניהול והובלה צבאית (במרחבים הציבוריים). כך, למשל, מקצועות כמו הוראה, עבודה סוציאלית וסיעוד נתפשים לעיתים קרובות כ"נשיים", בעוד שמקצועות כמו הנדסה, רפואת חירום/כירורגיה או תפקידי פיקוד צבאיים ומנהיגות פוליטית נתפשים כ"גבריים". עם זאת, בעשורים האחרונים, בעקבות הפעילות הענפה של התנועה הפמיניסטית ברחבי העולם, אנו עדות לתהליכים של שינוי חברתי, הכולל התנגדות למוסדות פטריארכליים וחיזוק השיח הפמיניסטי שמבקש הוגנות מגדרית, שוויון הזדמנויות וערעור על תפקידי מגדר מסורתיים. שינויים אלה מאתגרים את ההבחנות המסורתיות הבינאריות של תפקידי מגדר של נשים וגברים, אך גם את האופן שבו אנו מגדלות בנות ובנים.
כיום, ניתן לראות יותר גברים הממלאים תפקידים פעילים בגידול ילדים ובניהול משק הבית, לצד נשים המובילות בתפקידי ניהול בתעשיות טכנולוגיות ובזירה הציבורית. תהליכים אלה תורמים לגמישות גדולה יותר בהגדרת תפקידי מגדר ומאפשרים חופש גדול יותר לנשים ולגברים למלא תפקידים חדשים – גבר יכול להיות אח סיעודי או מורה בבית ספר יסודי, ואישה יכולה להיות טייסת או מרצה לפיזיקה. בנוסף, מערכות חינוך הפועלות לעידוד הוגנות מגדרית ממלאות תפקיד מרכזי בשינויים אלה. לדוגמה, תוכניות לימוד המאתגרות סטריאוטיפים מגדריים ומקדמות חינוך מעורב הן מפתח חשוב לשינוי התפישות המסורתיות. מודלים כמו אלה נראים בתוכניות חינוכיות במדינות סקנדינביה, המשלבות משחקים ותכנים שאינם מזוהים עם מגדר ספציפי, או בישראל, בפרויקטים המעודדים נערות לבחור מקצועות מדעיים וטכנולוגיים. במקביל, במדינות כמו הודו ומדינות באפריקה, מתבצעים פרויקטים להעצמת נשים באמצעות חינוך והשכלה גבוהה, המעודדים אותן לרכוש מקצוע ולהיכנס לשוק העבודה.
השינויים האלה מערערים לא מעט אנשים עם תפישות שמרניות שרוצים לבצר את תפקידי המגדר המסורתיים – בעיקר גברים שחווים את הכרסום בפריבילגיות שלהם כדיכוי, במקום להעריך את השינויים האלה ולהבין שהם מאפשרים להם חופש ואפשרויות חדשות עבורם ועבור משפחתם. גם נשים שמרניות, לא פעם, שאינן מעוניינות בשינויים חברתיים אלה, מעדיפות לשמור על סטטוס-קוו סקסיסטי ועל תפקידן כמטפלות עיקריות של המשפחה והבית, כי הן מאמינות שתפקידו של הגבר הוא לדאוג להן מבחינה כלכלית ולהגן עליהן.